Hotel Castello Babovic EN | Hotel Castello Babovic RUS | Hotel Castello Babovic ME

Manastir Ostrog

Putovanje do ovog svetilišta možete započeti dolaskom u Cetinje. U Cetinju se nalazi još jedna religijska destinacija Cetinjski Manastir. Cetinjski manastir je sagrađen 1701. godine. Turci su ga više puta rušili, ali ga je narod ponovo obnavljao. U njemu se čuvaju mosti Sv. Petra Cetinjskog jedne od najsvetlijih ličnosti crnogorske istorije. Cetinjski manastir je predstavljao duhovno i političko središte crnogorskog naroda.

Put dalje vodi prema Podgorici, a onda pored zelenih polja bjelopavličke ravnice ka Nikšicu, gde se u njegovoj blizini na visini od 900m, smestio manastir Ostrog. Kada se prvi put nađete pred manastirom Ostrog, prva misao biće vam da to nije ljudskih ruku djelo. Ovaj veličanstveni manastir je smješten visoko iznad bijelopavličke ravnice, uklesan u stijene, koje kao da čuvaju vjekovne tajne ovog svetilišta. Manastir Ostrog je osnovao mitropolit Vasilije u XVII veku. Najimpresivniji dio manastira je Gornji Ostrog. Ti su smjestene dvije male crkve: gornja crkvica posvećena Svetom Krstu. Druga, donja crkva, u gornjem manastiru posvećena je Vavedenju Bogorodice. Ostrog posjećuju ljudi svih religija i nacija. Ovo svetilište je jedno od najposećenijih u hrišćanskom svetu.

Sportski turizam

Sportska dvorana Topolica je otvorena 23. novembra 2009.godine . Ona je jedna od najsavremenijih dvorana ne samo u Crnoj Gori, vec i šire. Prostor oko dvorane od 6,3 hektara stvoren je, kao atraktivan ambijent za buducu izgradnju i ulaganja. Spratnost dvorane je P+2, sa bruto-gradevinskom površinom od 8.500 kvadratnih metara, dok je površina u osnovi 3.600 kvadratnih metara.

U prizemlju je igralište za košarku, rukomet, odbojku i ostale dvoranske sportove od 1.290 kvadrata u kojem se nalazi 2.625 mjesta za sjedjenje.

U dvorani su i teretana od 300 kvadrata i 330 kvadrata poslovnih prostora, šest svlacionica, prostorije za sudije, komesare, doping kontrolu, redare, osobe sa posebnim potrebama, pa ispunjava sve standarde za medunarodna takmicenja.

U dvorani se takode nalazi i press centar, koji je opremljen kompletnim projekcionim i audio sistemom kapaciteta oko 50 mjesta, kao i sala za konferenciju kapaciteta oko 50 mjesta.

Oko dvorane je prostor za parking : 700 automobila, 10-tak autobusa, bolnicka , vatrogasna vozila, kao i parking za invalide.

FUDBALSKI I ATLETSKI STADION

Sa tribinama kapaciteta 2.000 gledalaca, sa instaliranim 4 refletrora za rasvjetu.

Površina stadiona je 19.219 m2

Fudbalski stadion sa prirodnom travom je dimenzija 105m x 70m.

Atletski tartan stadion ima osam 400 metarskih staza, sa bacalištem za koplje, kuglu, disk, kladivo, skakalište za skok u vis, skok s motkom ,skok u dalj i sva potrebna oprema i rekviziti za od rţavanje evropskih takmičenja.

Pomoćni fudbalski teren sa prirodnom travom sa tribinama kapaciteta 1.000 gledalaca.

Površina terena je 9.360 m2, A dimezije terena su 105m x 70m.

Teniski tereni čine kompleks od 6 terena i to 5 šljakasta i 1 betonski.

Od toga 2 šljakasta terena su pokrivena balonom. Na terenima su instalirani refloktori i za noćno igranje.

Maslinijada

Poselednjih godina Bar i Barani potrudili su se da obnove jos jednu, turisticki vaznu manifestaciju, kojoj su dali ime „Maslinijada“ , sto bi zapravo trebalo da predstavlja smotru proizvoda koje se dobijaju od ploda vocne autohtone vrste masline. Manifestacija „Maslinijada“ odrzava se u decembru i znacajna je po tome, jer posjetioci i turisti mogu uzivati gledajuci ali i degustirajuci: masline, cuveno barsko maslinovo ulje, agrume, manradine, pomorandze i druge proizvode tipicne za primorski predio, a posebno za podrucje koje obuhvata opstina Bar. Uz kulturno zabavni program, „Maslinijadu“ udopunjuje i izlozba tradicionalnih narodnih nosnji koje su se nekada odjevane u Baru i njegovoj okolini.

Kotor

Smješten u jedan od najlepših zaliva svijeta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjovekovna urbana sredina tipična za gradove nastale u XII i XIV vijeku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasleđa uvrstili su Kotor u UNESCO - ov spisak " Svetske prirodne i kulturne baštine". Kroz čitav grad prostiru se građevine, isprepletane ulicicama i trgovima.

Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada. Crkva Svetog Luke ( XIII vijek ), crkva Svete Ane (XII vijek) crkva Svete Marije (XIII vijek), crkva Gospe od zdravlja (XV vijek), Knezeva palata (XVII vijek), Napoleonovo pozorište (XIX vijek) su samo dio bogate riznice Kotorske tradicije. Karnevali i fešte koje se organizuju svake godine, najlepšem gradu crnogorskog primorja, daju dodatnu čar. Jednostavno, Kotor se ne smije propustiti.