Hotel Castello Babovic EN | Hotel Castello Babovic RUS | Hotel Castello Babovic ME

O BARU

Bar je svakako mjesto sa najprijatnijom klimom na Crnogorskom primorju! Zato je ovaj grad pod Rumijom doživio pravi naseljenički bum u posljednje dvije decenije.

Kad ulazite u Bar iz pravca Šušnja, na kružnom toku se lijevo odvaja tranzitni put kroz centar grada. Na početku tranzitnog puta, na lijevoj strani, benzinska i plinska stanica, i hotel "Castello". Lijevo od benzinske stanice, gdje se odvaja Bulevar revolucije, nalazi se novi atraktivni pravoslavni hram Sveti Jovan Vladimir.

Bar je lučko-turistički grad i krajnja željeznička stanica na pruzi Beograd-Bar. Smješten na širokom prostoru izmedu mora i obronaka planine Rumije, Bar je imao kroz istoriju uvijek strategijski značaj. Naglo se razvio posljednjih trideset godina i u njemu se stalno nešto gradi, a najviše stambene zgrade.

Trgovinska ponuda u Baru je izuzetno bogata, posebno sa najnovijom modnom odjećom i obućom iz Italije. U gradu se nałazi pet velikih trgovinskih kuća. Bar je, nema sumnje, veliki privredni centar, drugi po veličini u Crnoj Gori.

Bar je ne samo privredni već i poznati kulturni centar. U ovom gradu se stalno nešto dešava na kulturnom planu, i to preko cijele godine. Za to je, svakako, najzaslužniji Kulturni centar. U turističkoj sezoni festival "Barski Ijetopis” ima vrlo bogat program, koji obuhvata i gostujuće predstave i koncerte "Grada teatra” iz Budve. U jesen se u ovom gradu pod Rumijom održava i Međunarodni TV festival, uz učešće televizijskih produkcija sa svih kontinenata.

Barski Sportski centar, sa savremenom dvoranom i nekoliko travnatih igrališta za razne sportove, postao je cjelogodišnje privlačno mjesto za okupljanje, trening i takmičenje sportista iz Crne Gore i inostranstva.

Turističke agencije iz Bara organizuju izlete autobusima i luksuznim brodovima za Dubrovnik, autobusima ili kombibusima za Skadarsko jezero, Podgoricu, Biogradsko jezero, manastir Ostrog, Cetinje, Lovćen, Kotor, Budvu, Sveti Stefan, Ulcinj, Stari Bar, pa čak i za daleki Plav i Nacionalni park Prokletije.

Turistička organizacija Bara ponudu ovog područja obogaćuje tokom Ijeta i sa spektakularnim koncertima zabavne i narodne muzike, koji se održavaju na trgu i šetalištu Kralja Nikole.

Posjetilac Bara koji nije vidio Staru maslinu na Mirovici (stara više od 2000 godina!) i Stari Bar, kao da nije ni boravio u ovom gradu. Svake godine se od 22. do 25. novembra u Baru održava Međunarodni dječiji pjesnički i likovni skup "Susreti kod Stare masline". Samo su dvije masline u svijetu starije od barske (izraelska i tuniska). U Crnoj Gori je nekad postojao običaj da se ni jedan momak nije mogao oženiti ako ne zasadi deset stabala masline.

Stari grad

Istorija novog Bara je u stvari i istorija Starog Bara.

Na obali mora je nekada postojala grčka kolonija koja se zvala Antibarum, vjerovatno zato što se mjesto nalazilo nasuprot grada Bari u Italiji.

Mjesto se razvijalo i utvrđivalo kroz vjekove sve dok nije bilo potpuno sigurno za stanovanje. To mjesto je sadašnji Stari grad Bar. Udaljeno je od obale oko 5 kilometara. U istorijskim izvorima ovaj grad se prvi put pominje krajem devetog vijeka pod imenom Antivari. Možda to ime dolazi i od imena plemena Avari, koji su, zajedno sa Slovenima, naselili područje današnje Crne Gore u 6. i 7. vijeku. Kasnije se Bar sve češće spominje, naročito poslije čuvene Barske bitke iz 1042. godine koju je predvodio daroviti vojskovođa i knez Vojislav (1017-1050). Bitka protiv vizantijske vojske je bila žestoka. Zetska vojska je potpuno porazila silnu vizantijsku vojsku i njene saveznike u ovoj bici.

Poslije ove bitke Zeta je postala slobodna i nezavisna drżava.

Crnogorci su oslobodili Bar 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata za nezavisnu državu. Stari Bar je tada porušen. Kako je Zemlja bila slobodna, ubrzano se počeo razvijati Novi Bar na obalskoj lokaciji.

Stari Bar se sastoji iz utvrđenog gradskog jezgra, opasanog zidinama i Podgrada. Stari grad je teško oštećen u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine i djelimično obnovljen krajem 20 vijeka. Starogradska kapija potiče iz 11. vijeka, a zidovi iz 11. i 12. vijeka, koj su obnovljeni u 14. i 15. vijeku. Dio Starog grada je dozidan u 15. i prvoj polovini 16. vijeka, dakle u doba Venecije.

Od 2000. godine, na glavnoj ulici Starog Bara svake godine se održava vrlo zanimljiva svečanost Maslinijada. Na više od stotinu ukrašenih tezgi izložene su masline, maslinovo ulje, južno voće, med, vino, Jozova rakija i lijepi proizvodi domaće radinosti. Proba domaćih prehranbenih proizvoda i pića je besplatna, a kupovinom većih količina se dobije znatan popust u cijeni.

Sredinom 2014. godine završena je izgradnja nove i raskošne džamije sa dva minareta i Medresom.

BARSKA RIVIJERA

Barska rivijera, duga 46 km, sa zapada počinje uvalom Pećin, u kojoj se nalazi prekrasna Kraljičina plaža. Dalje se nižu mjesta: Čanj, Mišći, Sutomore, Brca, Čanj, Šušanj, Bar, Stari Bar, Polje, Zaljevo, Tomba, Ujtin Potok, Nišice, Dobra Voda, Dubrava, Pedurice, Utjeha i Bušat. A gore, ispod planine Rumije, nalazi se duveno područje Mrkojevića, poljoprivredna oaza Barske rivijere.

Posebna vrijednost barskog područja je u izuzetno dobrim odnosima među stanovnicima različitih nacionalnosti i vjerskih pripadnosti.

Gosti na Barskoj rivijeri uživaju posebnu pogodnost što do nje mogu doputovati vozom. A mogu i brodom posjetiti Italiju.

Cijelo barsko područje je bogato kulturama južnog voća i povrća. Na ovim prostorima se, pored drugih plodova, gaje masline, narandže, mandarine, limunovi, smokve i kivi. Već je nadaleko poznata sorta "barska narandža", koja ima specifičan i prijatan ukus, vrlo je rodna.

Na Barskoj rivijeri se posebno ističu turistička mjesta Čanj, Sutomore, Šušanj, Bar, Veliki Pijesak i Utjeha, a od kulturno-istorijskih vrijednosti Stari grad Bar i krst sv. Vladimira. Stara maslina, čija se starost procjenjuje na više od 2000 godina, predstavlja spomenik prirode posebne vrijednosti.

Čanj

Uvala Čanj sa svojom dugom šljunkovito-pješčanom plažom predstavlja ugodno mjesto za odmor. Zapadno od Plaže Čanj, u uvali Pećin, smještena je lijepa Kraljičina plaža, na kojoj se nekad kupala i kraljica Milena, supruga kralja Nikole. Za sada je ova plaža dostupna samo s mora.

Sutomore

Kad dolazite vozom iz smjera Podgorice i Beograda, prvo mjesto koje ćete ugledati, zajedno s morem, je Sutomore. Duž obale je duga pješčana plaža. Odavde se pruža lijep pogled na otvoreno more. Duž cijele sutomorske obale postoji veliki broj kafe-barova, picerija, roštiljnica i restorana.

Pri ulasku na područje Sutomora sa petrovačke strane, desno na brdu se nalazi tvrđava Haj-Nehaj. Tvrđavu iznad obale podigli su u 15 vijeku Mlečani, a u 16. vijeku dogradili i učvrstili Turci.

Bar – Utjeha

Kad se napusti grad Bar i krene u pravcu Ulcinja, nakon dva kilometra, iza mosta, postoji lijevi odvojak puta za Mirovicu, odnosno do Stare masline. Tu je i naselje Dubrava iznad čuvene plaže i Veliki pijesak, najveće vikend naselje na području južnog Jadrana. U njemu tokom Ijeta svakodnevno boravi oko 10 hiljada stanovnika! Vozeći se dalje iz Velikog pijeska, stiže se i u vikend naselje Utjehu, gdje takođe postoji lijepa Šljunkovita plaža. U pozadini plaže je prastari maslinjak, sa maslinama starim više od hiljadu godina.

Ovdje je more modrozelene boje.